dissabte, 16 de maig del 2015

Gràcies per la propina, de Ferran Torrent


Gràcies per la propina
Ferran Torrent
Columna


Aquesta novel·la ens narra la vida de dos germans, vida de dos germans orfes de pare des de molt petits i mes tard també de mare, des de la primera masturbació del protagonista, criats pels seus oncles i el seu avi en temps de postguerra. En ella, veiem l'evolució dels nanos i de com van passar els temps de postguerra i franquisme, aïllats en un món a part creat pel seu avi i els seus oncles.

La novel·la comença, quan ja els protagonistes són grans, en una vesprada del 1992; aquests són a la casa on varen passar la seva infantesa, esperant el camió de mudances. Allí hi ha un evocament del passat que es produeix pels records de Ferrant Torrens.

El recomano a aquella gent que vol saber com era viure als anys 70 en una economia no molt bona. A mi m'ha agradat bastant perquè tracta de la vida d'un noi amb problemes quotidians que pateix molta gent, però amb humor.

Maria Príncep Arasa, 4t ESO A


És una família llibertària en què dos oncles aparentment solters fan de pare i mare, una escola repressora, una ésglesia i unes forces de l'ordre omnipresents, uns bordells plàcids i uns cafès plens d'escalfor. Ens trobem davant dels records d´infantesa i joventut d´un tal Ferrant Torrens a la València dels anys seixanta, una ciutat on gairebé tot és possible.

A mi m'ha agradat molt i el recomano al jóvens i adults que estiguen cansats de llegir novel·les convencionals. A mi la part que no m´agradat és que resulta que un oncle és gay, després. El llibre esta molt bé en tots els sentits.

Francesc Estrada Cid, 4 ESO B