dissabte, 10 de març del 2012

Cielo abajo, de Fernando Marías

T
Cielo abajo
Fernando Marías
Anaya

Dimecres 7 de març ens visitarà al nostre centre l’escriptor de Cielo Abajo, una de les lectures obligades per als alumnes de 4t ESO del nostre institut.

Aquest escriptor, novel·lista i cineasta, va néixer a Bilbao el 1958 i la seva intensió era dedicar-se al cinema, per això va començar escrivint guions però en va escriure pocs, i finalment el 1990 va començar a escriure novel·les i no ha parat fins a l’actualitat: La luz prodigiosa, El mundo se acaba todos los días o El niño de los Coroneles, entre d’altres.


Cielo Abajo, la novel·la que hem llegit tots els alumnes de 4t ESO, va rebre el 2005 el II Premi Anaya de Literatura Infantil i Juvenil i el 2006 va rebre el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.


Aquesta novel·la se situa durant la guerra civil espanyola, i tracta sobre un jove orfe, Joaquín Dechen, que decideix ser soldat i coneix Luis Cortés, un capità d’aviació del bàndol nacional.Aquest li ensenya a volar. Joaquín actua com a espia dins del bombardeig de Madrid, concretament a la casa d’una parella de republicans. Ells són Constança i Ramiro, íntims amics de Luis Cortés.


Joaquín no sap res sobre política, però té gran afecció al capità Cortés, a qui considera el seu mestre, amic i còmplice. Joaquín experimenta un amor adolescent cap a Constança, la dona de Ramiro. És una bella jove que està embarassada. La guerra s’accelera. Sense donar-li temps a reaccionar, i sense adonar-se’n abandona la seva missió d’espionatge. No pot evitar la mort de Ramiro ni Constança, però protegeix la filla d’aquests.


Al pis de Madrid, on van succeir tots aquests fets, arriba 60 anys després, un jove escriptor contractat per una constructora. Allà coneix Joaquín, que ha escrit la seva història abans de morir perquè Constança, la néta de la seva també anomenada Constança, conegui la història de la seva àvia, la seva mare i la d’ell. Amb això, a més, Joaquín descriu també el seu immens amor pels avions i per volar.


Jo opino que aquest llibre és molt interessant perquè narra la situació que es va viure durant la guerra civil espanyola, i a més mescla molts d’elements que fan que sigui una novel·la molt bonica i sobretot et marca.
Judith Muñoz

Font: Escoles en Xarxa (08/03/2012).